MEMELIHARA KEINDAHAN ISLAM SEBAHAGIAN DARIPADA MAQASID AL-SHARIAH

MEMELIHARA KEINDAHAN ISLAM SEBAHAGIAN DARIPADA MAQASID AL-SHARIAH

Pada zaman Rasulullah SAW bulan Ramadhan adalah bulan kemenangan bagi umat Islam. Sejarah telah mencatatkan banyak peristiwa penting umat Islam berlaku pada bulan Ramadhan. Nuzul al-Quran dan diikuti kemenangan umat Islam dalam peperangan Badar, Khandaq dan Hunain, pembukaan kota Mekah, kejayaan menewaskan tentera Rom dan mendapatkan kembali bumi Al Aqsa semasa era Salahuddin al Ayubi. Pada masa ini umat Islam dipandang mulia dan dihormati. Semua golongan dari pelbagai bangsa, tidak mengira agama, warna kulit dan status berbondong-bondong memeluk Islam dengan keinginan dan pilihan mereka tanpa paksaan dan sebarang ugutan. Alangkah indahnya Ramadhan pada waktu itu.

Suasana Ramadhan hari ini sangat berbeza. Ramadhan 1437H dipalit dengan pelbagai isu yang hanya memperlihatkan kelemahan dan kecuaian umat Islam menghayatinya. Isu kafir harbi, pengurusan zakat, makan dikhalayak ramai, tuduhan munafik haraki, suntikan vaksin, rasuah dan sebagainya langsung tidak menunjukkan ‘wisdom’ atau hikmah. Lebih membimbangkan ialah apabila melihat ada isu ini yang dibangkitkan oleh pihak berautoriti termasuk agamawan yang diharapkan mampu menyelesaikan masalah dan menghuraikan kekusutan umat. Kecuaian memberikan pandangan mengenai sesuatu isu bersandarkan kepada teks dan konteks akhirnya hanya berjaya membentuk persepsi negatif terhadap Islam itu sendiri.

Merenung situasi politik di Malaysia pula, kita dapat perhatikan bagaimana pemimpin ‘bermasalah’ kini sentiasa cuba dilihat lebih Islamik selalu kelihatan bersama ulama di majlis-majlis kegamaan dan sebagainya menimbulkan beberapa persoalan. Ada juga yang kini sudah mula petah menggunakan istilah-istilah arab cuba menjustifikasikan perbuatan mereka dan mengaburi masyarakat. Sehinggakan menimbulkan gambaran kepada umum bahawa ada agamawan yang redha akan keadaan ini. Lebih merumitkan keadaan apabila Islam itu seakan digambarkan sebagai agama yang berkompromi dengan kebatilan atau dilihat sebagai alat untuk pemimpin bermasalah berlindung dan mendapat ‘legitimacy’ sokongan Umum.

Ini mengingatkan kepada ungkapan penting Sheikh Abdullah Ben Bayyah:

من مقاصد الشريعة تحسين صورة الإسلام

“Sebahagian Maqasid al-Shari’ah adalah memelihara kecantikan imej Islam”.

Prinsip menjaga imej Islam dan memperlihatkan keindahannya ini adalah sebahagian daripada tuntutan Maqasid al-Shari’ah. Semua umat Islam mempunyai peranan dan tanggungjawab untuk memelihara dan menjaga imej Islam sebagai agama yang membawa kerahmatan. Apatah lagi pemimpin dan agamawan yang memegang tampuk pemerintahan dan menguasai pentadbiran negeri dan Negara.

Pandangan yang tidak cermat oleh pihak berautoriti agama dalam isu kafir harbi misalnya telah menimbulkan persepsi yang sangat negatif terhadap Islam. Malahan, implikasinya mungkin tidak dapat kita gambarkan di mana ia berpotensi membawa kepada keganasan dan ekstremisme. Begitu juga dengan akhlak dan adab yang ditunjukkan apabila berselisih pandangan. Perkataan kesat dan tidak beradab digunakan sewenang-wenangnya seolah-olah ia dihalalkan atas nama agama. Bukan Muslim dalam konteks masyarakat hari ini melihat bahawa Islam itu tidak bersifat ‘rahmah’, tidak mesra kemanusiaan dan tidak ‘universal’ atau sejagat yang meraikan kepelbagaian.

Dalam konteks masyarakat di Malaysia, imej Islam yang tercemar dan gagal dipelihara ini juga sangat berkait rapat dengan amalan politik yang menyalahgunakan agama sebagai alat untuk terus berkuasa. Oleh itu, adalah menjadi satu persoalan yang sangat signifikan untuk kita renungi apabila membenarkan dan membiarkan pemimpin bermasalah untuk berselindung disebalik simbol agama. Jika kita begitu marah dengan ISIS yang tidak mewakili Islam dan memburukkan imej Islam, kita juga perlu bangkit untuk menegur dan mencegah mana-mana pemimpin bermasalah yang mencemarkan imej Islam itu sendiri. Kebatilan yang jelas seperti rasuah dan guna kuasa termasuk penipuan dan mungkir janji sama sekali tidak boleh dikompromi. Sebarang usaha untuk menjustifikasikannya atas nama Islam dan bangsa bukan satu perkara yang boleh diterima bahkan dianggap sebagai satu pengkhianatan kepada amanah ilmu. Ini semua sama sekali tidak menepati maqasid menjaga dan memelihara imej Islam kerana ia akan memburukkan lagi persepsi umum kepada Islam.

Tuntutan memelihara dan menjaga imej Islam ini sebenarnya sangat dekat dengan aspek akhlak. Akhlak adalah misi kenabian dan menjadi asas kepada kekuatan syahsiyah umat Islam. Pejuang sunnah Rasulullah SAW mesti cuba untuk berakhlak seperti Rasulullah SAW, pejuang hadith sahih mesti berakhlak sepertimana yang terkandung dalam ‘hadith sahih’, pejuang Islam mesti berakhlak seperti seorang Muslim yang beriman, pejuang melayu mesti berakhlak seperti seorang ‘Melayu’ yang sopan dan beradab, pejuang syariat Islam mesti berakhlak melambangkan keindahan Syariat. Tuntutan menjaga dan memperlihatkan akhlak mulia sebagai sebahagian daripada memelihara imej Islam ini adalah bertepatan dengan hadith yang diriwayatkan oleh Jabir r.a bahawa baginda Rasulullah SAW bersabda: “Di antara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari Kiamat ialah orang yang baik akhlaknya”. (HR Tirmizi).

Islam itu agama yang membawa rahmat ke sekalian alam. Namun, hari ini kita boleh lihat Islam itu tidak digambarkan sebagai sesuatu yang rahmat. Fenomena bisu dengan kebatilan yang jelas di depan mata, kemiskinan akhlak dan krisis keilmuan memburukkan lagi imej Islam itu sendiri. Mengembalikan semula imej Islam itu sebagai agama yang sejagat, menjunjung kebenaran menegakkan keadilan dan mencegah kemungkaran adalah amanah untuk kita semua. Bersempena Ramadhan 1437H yang mulia dan penuh dengan keberkatan ini, marilah kita bersama-sama menghayati makna sebenar Ramadhan dengan memelihara dan menjaga imej Islam itu sebagai agama yang membawa kerahmatan kesekelian alam.

25 Ramadhan 1437H

SUBSCRIBE

Get the latest posts delivered to your mailbox:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support